İLAN VE REKLAM VERGİSİ
- Emre NAS
- 18 Şub 2022
- 3 dakikada okunur
2464 SAYILI BELEDİYE GELİRLERİ KANUNUNDA DÜZENLENEN İLAN VE REKLAM VERGİSİNE İLİŞKİN SÜRESİNDE BEYANNAME VERİLMEMESİ NEDENİ İLE KARŞILAŞILACAK DURUM VE BU DURUMA KARŞI BAŞVURULACAK HUKUKİ YOLLAR

2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 12. maddesi gereği, belediye sınırları ile mücavir alanları içinde yapılan her türlü ilan ve reklam vergiye tabidir. Buna göre ticari işletmeniz gereği, iş yerlerinizin girişine astığınız tabelalar başta olmak üzere işletmenize dair yaptığınız tüm reklam ve ilanlar doğrultusunda, bağlı olduğunuz belediyeye, astığınız tabelanın metrekaresinin ne kadar olduğunu bildiren beyanname vermek suretiyle vergi borcunuzu ödemeniz gerekmektedir. Bu beyanname, ilgili kanunun 16. maddesi gereği, ilan veya reklamın yapıldığı ayı takip eden ayın 20 nci günü akşamına kadar bağlı bulunduğunuz belediyeye verilir. Bu şekilde ilan ve reklam verginiz tarh ve tahakkuk ettirilmiş olur.
Süresinde Beyanname Verilmemesi
Kanun koyucu, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 341. maddesinde vergi ziyaını tanımlamış, aynı kanunun 344. maddesi ise vergi ziyaı cezasının ne olduğunu belirlemiştir. Buna göre, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesini veya eksik tahakkuk ettirilmesini, mükellef veya sorumlu hakkında ziyaa uğratılan verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilmesi yaptırımına bağlamıştır. Buna göre eksik beyan ettiğiniz veya hiç beyan etmediğiniz ilan ve reklam vergisinin maddi karşılığı 2.000,00 TL'ye tekabül ederse, bunun yanında da 2.000,00 TL vergi zıyaı cezası ödemekle karşı karşıya kalabilirsiniz.
İlan ve Reklam Vergisi Dolayısıyla Tarafınıza Tebliğ Edilen Vergi Zıyaı Cezasına Karşı Hukuki Başvuru Yolları
1. İndirim
213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 376. maddesine göre;
''Mükellef veya vergi sorumlusu;
1. İkmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse kesilen cezanın yarısı,
2. Uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergiyi veya vergi farkını ve vergi cezalarının %75’ini, bu Kanunun ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan ödeme süreleri içinde öderse üzerinde uzlaşılan cezanın %25’i, indirilir.
Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını yukarıda yazılı süre içinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmaz.''
2. Uzlaşma
213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 376. maddesine göre;
Mükellef tarafından, ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen vergilerle bunlara ilişkin vergi ziyaı cezaları ile 5.000 (6.800 üzeri) Türk lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının (359 uncu maddede yazılı fiillerle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi halinde tarh edilen vergi ve kesilen ceza ile bu fiillere iştirak edenlere kesilen ceza ve 370 inci maddenin (b) fıkrası kapsamında kendilerine ön tespite ilişkin yazı tebliğ edilen mükelleflere mezkur maddeye göre kesilen ceza hariç) tahakkuk edecek miktarları konusunda, vergi ziyaına sebebiyet verilmesinin kanun hükümlerine yeterince nüfuz edememekten ya da 369 uncu maddede yazılı yanılmadan kaynaklandığının veya bu Kanunun 116, 117 ve 118 inci maddelerinde yazılı vergi hataları ile bunun dışında her türlü maddi hata bulunduğunun veya yargı kararları ile idarenin ihtilaf konusu olayda görüş farklılığının olduğunun ileri sürülmesi durumunda, idare bu bölümde yer alan hükümler çerçevesinde mükellefler ile uzlaşabilir.
3. İdari Dava
İlan ve reklam vergisi dolayısıyla kesilen vergi ziyaı cezalarına karşı, ceza ihbarmanesinin tarafınıza tebliğinden itibaren 30 gün içinde vergi mahkemelerinde iptal davası açabilirsiniz.
Tarafına ceza ihbarnamesi tebliğ edilen kişi, ceza ihbarnamesinin kendisine tebliği tarihinden itibaren 30 gün içinde uzlaşma talep ederse, ancak uzlaşma sağlanamadığına dair tutanağın imzalanması ile idari dava yoluna başvurabilir. Uzlaşma sürecinde iptal davası açma süresi bitmiş veya 15 günden az kalmış ise bu süre, tutanağın tebliği tarihinden itibaren 15 gün uzamış sayılır.
Avukat Emre NAS
Comments